Vinopbevaring – 5 gyldne regler

vinlagring

1. Konstant temperatur

For aldring og lagring af vin skal der være en konstant temperatur på 12 grader, for så har vinen det bedst. Variationer mellem 10-14 grader er ok. Ved servering af vine gælder dog helt andre temperaturer, og så kan det være godt at have flere forskellige temperaturzoner.

2. Ingen vibrationer

Vibrationer er skadelige for vinen, og derfor vil man reducere disse. Træhylder absorberer vibrationer bedre end metal, og man foretrækker derfor disse. Det vigtigste er dog, at kompressoren er udstyret med dæmpere, som gør den vibrationsfri. For serveringskøleskabe er dette dog ikke lige så vigtigt.

3. Intet lys

Lys påskynder på en forkert måde modningsprocessen for vine. Derfor har et ægte vinopbevaringsskab altid en solid dør. Hvis man absolut vil have en glasdør for udseendets skyld, skal den være UV-beskyttet, men den rigtige vinkender bruger en helt solid dør. Lys på indersiden, som for eksempel bruges i køleskabe, skal helt undgås. LED-lys er dog ok.

4. Ingen lugt

Korkproppen bliver ofte dårligere med årene, og slipper lugt ind i flasken. Derfor er det vigtigt, at man holder luften i vinkøleskabet ren og fri fra lugt. Det gør man bedst med et kulfilter, men en god cirkulation kan også være en ok løsning.

5. Tilpas fugtigheden

Vinens bouquet modner gennem en reduktionsproces, som skal være luftfri. For at proppen ikke skal tørre ud og begynde at slippe luft ind, er det vigtigt, at vinen bevares ved en fugtighed over 50%. En ægte vinkælder holder altid en fugtighed mellem 50-75 %, eftersom en højere fugtighed kan skade etiketterne på vinen. Utrolig få vinkøleskabe tager i dag hånd om luftfugtigheden på en korrekt måde. Et vinopbevaringsskab er derfor en bedre løsning.

Til Climadiffs vinopbevaringsskabe